Drinkbaar water wordt wereldwijd steeds een groter probleem.
Aangezien de drinkwaterkwaliteit van essentieel belang is voor onze gezondheid en die van onze kinderen is het aan te raden om de nodige voorzorgen te treffen.
De kwalitit van ons drinkwater is meestal vrij goed maar er kunnen nog altijd resten van pesticiden, medicijnen en zware metalen in zijn achtergebleven die er alleen uit kunnen worden gefilterd aan het eind van de leiding.
Tevens is het van groot belang om zuinig om te springen met ons kostbare drinkwater en dit niet te verspillen aan toepassingen die ook kunnen worden uitgevoerd met water van mindere kwaliteit zoals regenwater of grondwater.
VEEL GESTELDE VRAGEN
01. Welk filter heb ik nodig ?
Als u denkt dat de water kwaliteit niet goed genoeg is kunt u het water testen. U kunt het zelf doen met een van de testers die via ons krijgbaar zijn of een watermonster naar een laboratorium sturen dat dit soort diensten biedt. Neem daarna contact op met ons waarna wij u zullen helpen om het juiste filter of waterbehandelingssysteem te kiezen.
02. Heeft mijn waterbehandelingssysteem periodiek onderhoud of vervanging van onderdelen nodig ?
Ja, alle apparaten die op de markt verkrijgbaar zijn, vereisen een periodieke inspectie en, indien nodig, vervanging van versleten elementen (bijv. Filters). U kunt de details vinden in uw gebruikershandleiding.
03. Hoe lang kan kan een filter patroon gebruikt worden ?
Alles hangt af van de kwaliteit van het voedingswater. Over het algemeen kan een filter worden gebruikt voor maximaal 6 maanden. Daarna moet het worden vervangen door een nieuw exemplaar. U kunt de respectieve informatie op het etiket vinden
04. Is het belangrijk om filter patronen regelmatig te vervangen ?
Regelmatige vervanging van filters maakt het mogelijk om te genieten van kwalitatief goed water voor de gewenste toepassing terwijl de waterdruk constant blijft.
05. Is kraanwater slecht voor de gezondheid ?
Er is nauwelijks risico dat drinkwater van gemeentelijke leidingen schadelijk is voor uw gezondheid. Maar het is altijd mogelijk om de kwaliteit en de veiligheid van het water te verhogen door het aan het eind van de leiding nogmaals te behandelen. Tijdens de distributie van het water door het leidingnet komt het water in contact met kilometers leiding van verschillende materialen die vaak al vele jaren oud zijn.
06. Wordt water behandeld met reverse osmose net zo goed als flessenwater ?
Jazeker ! De RO-systemen van USTM kunnen maar liefst 98% van alle stoffen uit het water verwijderen. Na het passeren van een mineraliserende patroon krijgt water dezelfde parameters als water met een laag mineraalgehalte.
07. Hoeveel kost een liter water behandeld met reverse osmose ?
De exacte prijs is moeilijk te bepalen omdat dit afhangt van meerdere factoren maar het kost altijd veel minder dan flessenwater.
08. Wat is het verschil tussen deïonisatie en filtratie ?
Deïonisatie is een verwijdering van ionen of vervanging van sommige ionen door andere. Filtratie is een fysieke verwijdering van mechanische vervuiling uit water.
09. Wat is hard water ?
Hard water bevat een hoge concentratie calcium- en magnesiumzouten. Bij verhitting precipiteren die stoffen en zetten ze af op de elementen van het systeem en beschadigen ze geleidelijk. Hard water geeft vlekken en vermindert de efficiëntie van reinigingsmiddelen.
10. Wat is reverse osmose ?
Omgekeerde osmose genereert gezuiverd water als gevolg van het laten passeren van niet-gezuiverd water door een semipermeabel membraan dat alleen waterdeeltjes doorlaat. Gezuiverd water wordt verzameld in een vat. Vuil dat is gescheiden van waterdeeltjes wordt geëvacueerd naar het rioleringssysteem. Het systeem is voorzien van voorfilters en eindfilters die het resterende vuil verwijderen.
11. Wat is actieve koolstof en hoe werkt het ?
Actieve koolstof is een stof die vaak wordt gebruikt voor filterdoeleinden. Het wordt gegenereerd als gevolg van het verwarmen van zwarte steenkool, hout of schalen (bijv. Kokosnootschalen) bij hoge temperatuur (1000 ° C). Eerst verwarmen en vervolgens activeren resulteert in poriën die erg belangrijk zijn voor het verwijderen van vuil en het gebied van het bed vergroten. 1 g actieve kool van goede kwaliteit heeft een oppervlakte van ongeveer 1000 m2, wat overeenkomt met 4 tennisbanen. Actieve koolstof verwijdert effectief chloor, zijn derivaten en een reeks organische stoffen uit water.
12. Wat is een UV systeem en hoe werkt het ?
UV-systeem deactiveert bacteriën en virussen die in water met UV-straling kunnen worden gevonden. De efficiëntie hangt af van de stralingsdosis die wordt toegediend aan micro-organismen (UV-lichtintensiteit en tijd van bestraling). Het wordt aanbevolen om voor een UV-lamp enkele voorfilters te plaatsen die de doeltreffendheid van het systeem verbeteren.
13. Wat is gedestilleerd water ?
Gedestilleerd water betekent water gezuiverd als gevolg van een of meer verdampings- en condensatieprocessen. Het bevat geen opgeloste stoffen. TDS van gedistilleerd water overschrijdt zelden 5 ppm (mg / l).
14. Het water heeft een rare kleur, wat is hier aan te doen ?
Allereerst, moet de vraag worden gesteld of uw water uit uw eigen bron of uit openbare leidingen komt.
Als het van openbare leidingen komt, is de reden erachter een slechte staat van de leiding die het water aan uw huis levert.
Als het water uit een put komt, dan is het probleem waarschijnlijk het water zelf.
Als het water bruin, rood, oranje, geel of zwart is, dan is er waarschijnlijk mangaan aanwezig.
Als het roodachtig / oranje, roestig of theekleurig is, bevat het waarschijnlijk wat ijzerverbindingen.
Een blauw of groenig aandeel kan te danken zijn aan koperverbindingen die van de leidingen zijn afgespoeld.
Al die verontreinigende stoffen kunnen worden verwijderd met ionenwisseling of oxiderende afzettingen.
In elk van de bovengenoemde gevallen is het nuttig om water te onderzoeken, waardoor het mogelijk wordt om de omvang van het probleem te onthullen en de beste oplossing te vinden.
15. Het water heeft een vreemde geur, wat is hier aan te doen ?
Een geur van rotte eieren of zwavel kan wijzen op wat waterstofsulfide. Het water moet onderzocht worden omdat het bacteriën kan bevatten!
Een muffe geur kan het gevolg zijn van afbraak van organische stoffen.
Chloorgeur is niet zo ongewoon, omdat chloor vaak wordt gebruikt voor de desinfectie van drinkwater.
Een metaalachtige geur kan wijzen op opgeloste verbindingen van verschillende metalen (inclusief zware metalen).
Een irriterende chemische geur (bijv. vergelijkbaar met terpentine) kan chemische stoffen in water aanduiden.
In ieder geval moet u het water verder onderzoeken om het probleem te kunnen op te lossen
16. Het water heeft een vreemde smaak, wat is hier aan te doen ?
Puur water is smaakloos. Er verschijnt een smaak wanneer het water een aantal stoffen bevat.
Een bittere smaak kan wijzen op ijzer- of magnesiumverbindingen.
Een metaalachtige smaak kan worden veroorzaakt door ijzer of andere metaalverbindingen in water.
Een flauwe / sopachtige smaak is te wijten aan te veel zachtheid.
Te veel mineraal zout (vooral chloriden en sulfaten) kan water zout maken.
Als u de smaak van uw water uitsluitend wilt verbeteren om het te kunnen drinken en gebruiken voor maaltijdbereidingen, heeft u een paar oplossingen om uit te kiezen. U kunt gebruikmaken van een RO-systeem dat de smaak van uw water verbetert. Als chloor de oorzaak van het probleem is, kunt u een goede filter met actieve kool installeren.
17. Er zijn bacterien in het water gedetecteerd, wat is hier aan te doen ?
Eerst en vooral moet je uitvinden wat voor soort bacteriën er zijn gevonden. Als ze onschadelijk zijn, kunnen volgens de geldende normen niet meer dan 100 bacteriën worden gevonden in één ml water. In het geval van gevaarlijke stammen (legionella, coli) moet u een UV-lamp gebruiken of desinfecteren. Dit is mogelijk met ozon, natriumhypochloriet, chloramine of andere stoffen die het doel kunnen dienen. Na desinfectie moet u nogmaals water onderzoeken.
18. Hoe kunnen bacteriën uit het water worden verwijderd ?
Ze kunnen op een aantal manieren worden verwijderd:
Mechanisch - met behulp van kleine micronage filters (bijv. RO)
Chemisch - zowel desinfectie met ozon of stoffen zoals chloor (bijv. Natriumhypochloriet, calciumhypochloriet, chlooramine)
Fysische methoden - UV-licht
19. Moet water uit een bron worden gefilterd ?
Voordat u een waterfilter installeert, onderzoekt u de waterkwaliteit. Grotendeels, is het bron water hard en omvat overvloed van ijzer en mangaan. Die stoffen zijn niet schadelijk voor uw gezondheid, maar ze veroorzaken vlekken op de kraan en kunnen de organoleptische eigenschappen van water verminderen.
20. Kan onthard water gebruikt worden om planten te bewateren ?
Het is geen goed idee om onthard water te gebruiken om tuinplanten water te geven. Allereerst is het verspilling van geld. Ten tweede bevat onthard water aanzienlijke hoeveelheden natrium, wat schadelijk kan zijn voor planten als er te veel van is. Het kan voorkomen dat ze groeien en in extreme gevallen kan het ze droog maken.
21. Hoeveel zout moet er in de ontharder zitten ?
Zoutniveau moet 3-4 cm lager zijn dan het wateroppervlak.
22. Is zacht water geschikt om te drinken ?
Ja, dat kan, maar u moet geen natriumarm dieet volgen als u het drinkt.
23. Hoe vaak moet er zout worden gevuld in een ontharder ?
Dit hangt af van de frequentie van regeneratie en de grootte van het apparaat. U kunt het berekenen met behulp van de volgende formule: bijv. Een waterontharder ws25 heeft 4 kg zout per cyclus nodig en als u 10 m3 per maand consumeert en elke 5 m3 wordt vernieuwd: 10: 5 = 2; het resultaat is dat je twee keer per maand 4 kg zout moet toevoegen om te onthouden dat je het resterende zout in het vat moet mengen om een zoutafzetting te creëren.
24. Wat is de levensduur van een ontharder / ijzerverwijderaar ?
Bij juist gebruik kan een ontharder tot wel 10 jaar worden gebruikt (afhankelijk van de watertoevoer en kan deze korter zijn als de watertoevoer van slechte kwaliteit is). Qua ijzerverwijderaars kan de houdbaarheid zelfs 50% korter zijn. Het hangt kennelijk af van de kwaliteit van het voedingswater.
25. Hoe vaak moet er worden geregenereerd ?
U kunt dit berekenen met behulp van de volgende formule als u het maandelijkse waterverbruik kent en uw waterontharder hebt ingesteld, bijvoorbeeld:
één keer per 5m3 regenereren, maandelijks verbruik - 10m3, wat betekent: 10: 5 = 2 of twee keer per maand in dit specifieke geval .1
26. Waar kan regenwater voor gebruikt worden ?
Ongezuiverd regenwater kan gebruikt worden voor beregening, schoonspuiten van oprit en autowassen.
Rengwater dat binnen in huis gebruikt wordt moet altijd een of meerdere filteringen ondergaan afhankelijk van de toepassing.
Met een 20 micron fijnfilter en actieve koolstoffilter is regenwater in de meeste gevallen geschikt voor doorspoelen van het toilet en voor de wasmachine.
Met bijkomende behandelingen kan regenwater geschikt gemaakt worden voor bad, douche, vaatwasser en consumptie. Wij raden dit echter niet aan gezien het risico en de kosten t.o.v. leidingwater.
27. Kan regenwater gebruikt worden om te douchen ?
Douchen en baden met regenwater is mogelijk, zelfs drinken is mogelijk. MAAR is wel een risico! Het risico is hier niet zo zeer de bekende legionella, maar eerder salmonella, E-coli of nog veel gevaarlijker Clostridium botulinum bacterie die het sterkste gif ter wereld prouceert. De salmonella bacterie komt van nature voor in o.a. pluimvee, varkens, runderen, reptielen en huisdieren. De Clostridium botulinum bacterie komt voor in o.a. dode watervogels die onder water liggen rotten. De E-coli komt voor in uitwerpselen van mensen en dieren. Maar ook muizen, ratten en andere knaagdieren kunnen het water besmetten met zeer gevaarlijke zelfs dodelijke bacteriën. Zelfs vliegen en andere insecten kunnen tal van bacteriën meedragen. Enkel koken, en dan ook nog minstens 3 minuten dood deze bacteriën. Een boiler dood dus zeker niet alle bacteriën. Maar wel enkele, zoals legionella. Een Membraam filter en een UV lamp kunnen deze bacterién doden maar zijn geen garantie dat dit ook 100% van de tijd met 100% van de bacteriën gebeurt. Het kan dus jaren goed gaan maar als er een klein defect aan de installatie ontstaat is er direct gevaar voor de gezondheid.
28. Wat kan ik doen om de kwaliteit van mijn regenwater te verbeteren ?
Zorg ook dat de regenwaterput niet te groot is en dus regelmatig ververst wordt.
Zorg dat er geen ongedierte in kan komen.
Indien er bomen in de omgeving staan zorg dan voor een bladfilter.
Zorg dat de regenwaterput zo koel mogelijk blijft in de zomer.
Plaats een biologisch filter in de regenwaterput of zorg voor een grindlaag op de bodem indien de regenwaterput van kunststof is hierdoor zullen er geen algen groeien doordat er microorganisme in de kiezellaag aanwezig zijn, bij een betonnen regenwaterput is dit niet nodig.
Gebruik een drijvende aanzuiging die het water niet van de bodem maar ongeveer 20 cm. onder het oppervlak aanzuigt
Zorg dat de regenwaterput is voorzien van een kalme toevoer zodat het bezinksel op de bodem niet opwervelt bij een harde regenbui.
Reinig de regenwaterput indien deze vuil is.
29. Moet regenwater onthard worden ?
Regenwater bezit in principe geen zouten en mineralen want deze zijn bij de verdamping achtergebleven. De hardheid gaat richting een GH-waarde van 0°fH. De GH-waarde van ons gezuiverd regenwater schommelt rond de 6°fH en is daarmee zacht en hoeft dus niet onthard te worden.
Waterhardheid tabel